A közösségi alapítványokért.

Mi az a közösségi alapítvány?

A közösségi alapítvány működése röviden

A közösségi alapítvány cselekvési lehetőséget teremt a közösség bármely tagjának, aki élhetőbbé kívánja tenni saját közvetlen és tágabb környezetét. Ötlettel, önkéntes munkával, társadalmi tőkével és pénzzel is részt lehet venni a munkában.

A jól működő közösségi alapítvány kapcsolatot keres a helyi társadalom lehető legtöbb csoportjával, kis, nagy és igazán jelentős adományokat gyűjt helyi magánszemélyektől és cégektől, akik szeretnék szebbé, emberibbé, reményteljesebbé tenni a területhez kötődők mindennapjait.

A közösségi alapítvány az adományokat tematikusan gyűjti (nem konkrét ügyekre, de jól körülhatárolható témákra, mint például gyerekek, közterek stb.), és ha az egyik „kalapban” értékelhető mennyiségű pénz gyűlik össze, akkor annak elköltésére pályázatot ír ki. A közösségi alapítvány által kiírt pályázat rugalmassága és bizalmi jellege miatt unikálisnak számít Magyarországon: a vissza nem térítendő támogatásra nemcsak jogi személyiséggel bíró szervezetek, hanem nem formalizált csoportok, egyének is jelentkezhetnek. A pályázás lehetőségének merész kiterjesztése garantálja, hogy valós helyi igények, és a legjobb ötletek jussanak forráshoz, így a megvalósulás lehetőségéhez.

A közösségi alapítvány által kínált másik különlegesség a pályázatok elbírálásának modellje: az alapítvány kurátorai és az adományozók közösen választják ki a nyerteseket. A pénzosztás így garantáltan átlátható, politikafüggetlen, és az adományozó lehetőséget kap az általa (is) támogatott személyek és ügyek megismerésére, fejlődésük figyelemmel kísérésére.

A közösségi alapítvány így a helyben fontos és értékes projektek mentén kapcsolatot létesít a közösség olyan csoportjai között, amelyek esetleg még az utcán sem találkoznak egymással. A közösségi alapítvány munkájában való részvétel cégek számára értékes PR-lehetőség, míg az önkormányzatok elkötelezett és együttműködő partnert találhatnak az alapítványban. Hisszük, hogy a közösségi alapítványok fent leírt, nem túl egyszerű tevékenysége minden lépésében erősíti az adott közösség identitását, felszínre hozza a közösségben rejlő „szunnyadó” erőforrásokat, és cselekvő energiákat szabadít fel.

<< Vissza

KÖZÖSALAPON

Elérhetőségeink:
1053 Budapest, Szép utca 3.
kozosalapon@kozosalapon.hu
0670-398-4517
facebook.com/kozosalapon

A KözösALAPON program a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány programja. Alapítványunk részt vesz a MagNet Bank segítő bankkártya programjában. Bankszámlaszámunk: 16200106-11617026