A közösségi alapítványokért.

Mit adunk?

Szakirodalom – gyorsan, érthetően

Alább betekintést adunk a közösségi alapítványok elméleti és gyakorlati alapvetéseivel foglalkozó legfontosabb magyar- és angol nyelvű publikációkba. Rövid tartalomismertetéssel és ajánlással segítjük az eligazodást.

Magyar nyelvű irodalom

Közösségi alapítványok Magyarországon – a Ferencvárosban és azon túl (Benedek Gabriella – Kovács Edit – Scsaurszki Tamás, 2012)

Ez a hosszabb lélegzetű cikk betekintést ad a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány elindítását megelőző fejlesztő és szervező munka részleteibe: feleleveníti a dillemmákat, kudarcokat, sikereket, tapasztalatokat. Elsősorban azoknak ajánljuk, akiket a gyakorlati terepmunka érdekel. (Az írás a Civil Szemle 2012. évi 2. számában jelent meg.)

Tudjon meg többet az alapokról! Magánadományozás a visegrádi országokban (Benedek Gabriella at all., 2012)

Elkülönített alapok: mik ezek, miért indítanak ilyet, hogyan működnek és milyen eredményeket érhetnek el? Ezekre a kérdésekre keres választ a kiadvány több mint tíz régióbeli esettanulmányon keresztül. Az elkülönített alapok a közösségi alapítványok legjellegzetesebb „eszközei“ a helyi adományozás fejlesztésére - a magyar részben, közösségi alapítványok híján, a magánadományozás követendő példáit mutatják be a szerzők. Azoknak ajánljuk, akiket érdekel a hosszú távú adományozás és céljaik megvalósításához megfelelő eszközöket keresnek.

Helyben – közösen. A közösségi alapítványok (Benedek Gabriella – Kovács Edit – Scsaurszki Tamás, 2009)

E brosúra könnyen érthetően és röviden kívánja bemutatni a közöségi alapítványi koncepció lényegét és azt, hogy a különböző helyi szereplőknek (önkormányzat, vállalatok, civil szervezetek és magánszemélyek) miért lehet fontos egy közösségi alapítvány megszervezése és működése. A pároldalas színes kiadvány kitűnő első olvasmány lehet azoknak, akik csak most ismerkednek a közösségi alapítványokkal.

Mit érdemes tudni a hazai civil szakembereknek a közösségi alapítványokról? (Benedek Gabriella – Kovács Edit – Scsaurszki Tamás, 2009)

Civil szektorral foglalkozó szakembereknek szóló részletesebb írás, amelyben a szerzők bemutatják a közösségi alapítványok történetét, működését, ismérveit és jellegzetességeit, valamint felvetnek a hazai elterjesztéssel kapcsolatos néhány gyakorlati kérdést is. (Az írás a ph-Értékben jelent meg.)

Angol nyelvű szakirodalom

Change comes from the bottom up – community foundation's role in 25 years of building civil society

Gyökeres változásokat hoztak az elmúlt 25 évben a helyi társadalmak működésében, érzékenységében a közösségi alapítványok a visegrádi országokban. Most közzétették sikeres társadalomformáló receptjeiket. Érdemes tanulni belőlük.

Association for Commuity Relations: Cultivating the charitable impulse countrywide (C. S. Mott Foundation, 2012)

A kiadvány a romániai közösségi alapítványi mozgalom fejlődését támogató legfontosabb szervezetet, az Association for Community Relations-t, filozófiáját és programjait mutatja be röviden, olvasmányos formában. Mindenkinek ajánljuk!

President’s Annual Message (C. S. Mott Foundation, 2012)

A szokásos elnöki üzenet részletesen ismerteti, hogy a Mott Alapítvány miért és hogyan támogatta közel 150 millió dollárral a közösségi alapítványokat világszerte az elmúlt évtizedekben. Szívesen ajáljuk azoknak, akiket érdekelnek a hosszú távú stratégiák!

More than the poor cousin? The emergence of community foundations as a new development paradigm (Jenny Hodgson – Barry Night, 2010)

A szerzők néhány esettanulmányon és a Global Fund for Community Foundations által támogatott szervezetek adatain keresztül szemléltetik a közösségi alapítványok fejlődését a globális Délen. A dolgozat a közösségi alapítványok közép és kelet-európai megjelenését és fejlődését az alulról építkezes globális trendjének régiós megjelenéseként értelmezi. Érdekes olvasmány, elsősorban a fejlesztés és a nemzetközi segítségnyújtás iránt érdeklődőknek ajánljuk.

The Balancing Act … (Dorothy Reynolds, 2008)

A sorozat a közösségi alapítványok három alapfunkcióját mutatja be egy-egy füzetben. Pontos leírásokkal, közérthetően ismerteti a támogatásosztásban, az adománygyűjtésben és a közösségfejlesztésben az évtizedek során bekövetkezett változásokat, s még azt is érzékelteti, hogy az egyes funkciók miképp valósultak meg a világ különböző részein. Dorothy Reynolds, a füzetek szerzője, a Community Foundation of Greater Flint igazgatójaként, majd a C. S. Mott Alapítvány tanácsadójaként megannyi közösségi alapítvánnyal dolgozott a világ különböző pontjain, így Közép-Európában is többször járt. Kitűnő olvasmány azoknak, akik már beleszerettek a közösségi alapítvány koncepciójába és szeretnék elmélyíteni tudásukat.

Sowing the Seeds of Local Philanthropy – Two Decades in the Field of Local Philanthropy (C. S. Mott Foundation, 2001)

A C. S. Mott Alapítvány 2001-ben, alapításának 75. évfordulóján, jelentette meg ezt a kiadványt. A publikáció bemutatja, hogy miért támogatta a Mott Alapítvány, az USA-ban és szerte a világon, a közösségi alapítványokat 20 éven keresztül, milyen eredményeket ért el, s milyen tapasztalatokkal gazdagodott. Az esettanulmányokkal bővített kiadványt mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének bepillantani a közösségi alapítványok színes, érdekes és nemzetközi világába.

<< Vissza

KÖZÖSALAPON

Elérhetőségeink:
1053 Budapest, Szép utca 3.
kozosalapon@kozosalapon.hu
0670-398-4517
facebook.com/kozosalapon

A KözösALAPON program a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány programja. Alapítványunk részt vesz a MagNet Bank segítő bankkártya programjában. Bankszámlaszámunk: 16200106-11617026