A közösségi alapítványokért.

Itthon is berobban a közösségi alapítványi mozgalom

A számok alapján elképesztő fejlődés előtt állnak a hazai közösségi alapítványok. A szomszédos országokban már több millió dollárt adományoztak felelősen, a közösség igényei szerint.

A négy visegrádi országban az elmúlt 20 évben a közösségi alapítványok összesen 40 ezer adományt és ösztöndíjat adtak; összesen 30 millió dollárt osztottak ki, és 8,5 millió dollárnyi alaptőkét halmoztak fel – hangzott el a „Közösségi alapítványok 20 éve a V4 országokban” című konferencián.

Összevetésként: ez az alaptőke egy kis amerikai, vagy egy nagy német közösségi alapítványéval azonos; itthon a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány alaptőkéje mintegy 600 ezer forint.

Még néhány jellemző adat: a szlovák közösségi alapítványok az ország lakosságának 29 százalékát érik el, míg Magyarországon a Ferencváros mintegy 60 ezer lakosa „fér hozzá” a területén működő közösségi alapítványhoz.

A cseh közösségi alapítványok 1997 és 2012 között összesen 3,3 millió dollár támogatást és ösztöndíjat osztottak ki; a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány 2011-es megalakulása óta összesen 1 millió forintot.

A számok alapján elképesztő fejlődés előtt áll a hazai közösségi alapítványi mozgalom, már akkor is, ha a szomszédaink által járt utat követjük. Ennek a fejlődésnek kíván a motorja lenni a KözösAlapon program: tudjjuk, hogy mások hogyan csinálták, mi működik, hol hibáztak, és az induló közösségi alapítványok munkáját pénzzel is „meglökhetjük”

Konferencia-beszámolónk első részét itt, a másodikat itt találja.

<< Vissza

KÖZÖSALAPON

Elérhetőségeink:
1053 Budapest, Szép utca 3.
kozosalapon@kozosalapon.hu
0670-398-4517
facebook.com/kozosalapon

A KözösALAPON program a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány programja. Alapítványunk részt vesz a MagNet Bank segítő bankkártya programjában. Bankszámlaszámunk: 16200106-11617026