A közösségi alapítványokért.

Mit tanulhatunk a clevelandi magyaroktól?

Még mindig több mint 100 ezer magyar él Clevelandban. Szervezeteiket már az ott tanult habitus mozgatja: az emberek számára fontos ügyeket ők maguk veszik kézbe, nem várnak külső segítséget.

 

1914-ben, 100 éve alapította Frederick H. Goff az első közösségi alapítványt Clevelandben. Így természetes, hog az amerikai alapítványokat összefogó Council on Foundations ünnepi konferenciáját ugyanitt rendezik. Clevelandbe nem jöhet el az ember úgy, hogy ne gondoljon az ittlakó magyarokra. S ha a gondolatot tett követi, könnyen rátalál a magyar közösségre, és kedvességüknek, vendégszeretetüknek köszönhetően egy kicsit bele is pillanthat életükbe.

A clevelandi magyarság zsugorodó, de mégis élénk közösség, mondja Szentkirályi Endre: míg a 2. világháború és az 1956-os forrdalom után magyarok ezrei telepedtek meg a városban, gyakorlatilag a rendszerváltás után nem jöttek új bevándorlók. De azért 2010-ben „még mindig“ 105 000 ember vallotta magát magyar származásúnak, 10 magyar templom van a városban, 25 magyar szervezet működik aktívan, hogy megtartsa a magyar a nyelvet, a szokásokat, az elődök kultúráját. Szentkirályi szerint mintegy 2000 aktív ember mozgatja az itteni magyar közösség életét szervező jelentősebb civil szervezeteket.

Pontosan hogyan? – ezt már Megyimóri Máriától (Egyesült Magyar Egyletek), Russell Évától (Magyar Társaság), Szabó Évától (Clevelandi Magyar Múzeum) és Táborné Beától (Cserkészbarátok Köre) kérdezem. Egyöntetűen válaszolják, hogy a clevelandi magyar szervezetek szinte kizárólag magánadományokra és önkéntes munkára épülnek: bennük van az a generációkon keresztül kialakult amerikai kultúra, hogy az emberek számára fontos ügyeket ők maguk veszik kézbe, azzal támogatják amijük van, s nem várnak külső segítséget az önkormányzattól vagy bárki mástól.

A közösségi akarat számomra legszebb példája a Cleveland Cultural Gardenben lévő magyar kert. A több, mint 35 kertből álló együttes célja, hogy a Clevelandben élő nemzetiségek közötti barátságot erősítse. A magyar kert az egyik legnagyobb és legszebb, amelyet az elmúlt években újítottak fel jelentős összegű magánadományokból és önkéntes munkával.

Magyar kert a a Cleveland Cultural Gardenben (Fotó: Scsaurszki Tamás)

A kerten keresztül kapcsolódik a magyar közösség a clevelandi közösségi alapítványhoz is: míg a magyar kert ápolása a közösség feladata, addig az egész terület egy-egy nagyobb átalakítását és felújítását a magyarok által egyébként nagyra becsült Cleveland Foundation támogatta.

A magyar közösség nemzedékeken átívelő megmaradásának és közösségi alapítvány sikere ugyanarról a tőről fakad: ha saját kezünkbe vesszük a fontos ügyeket.

Scsaurszki Tamás

(Köszönöm Lauer Edith, Russell Éva és Jókay Károly segítségét a találkozók megszervezéséhez.)

<< Vissza

KÖZÖSALAPON

Elérhetőségeink:
1053 Budapest, Szép utca 3.
kozosalapon@kozosalapon.hu
0670-398-4517
facebook.com/kozosalapon

A KözösALAPON program a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány programja. Alapítványunk részt vesz a MagNet Bank segítő bankkártya programjában. Bankszámlaszámunk: 16200106-11617026