A közösségi alapítványokért.

Közösségi alapítványok: a pénzen túli támogatás

A következő 25 évben a közösségi alapítványok a pénzügyi támogatáson túl mozgósítsák társadalmi-, intellektuális-, és morális tőkéjüket azért, hogy minél többen részt vehessenek életük és közösségük formálásában. Ez volt a clevelandi konferencia üzenete.

Alább beszámolónk második része; az elsőt itt találja.

James Joseph, az USA volt dél-afrikai nagykövete nagyhatású megnyitó beszédében emlékeztetett, hogy még ebben a gyorsan és kiszámíthatatlanul változó világban is lehet tervezni. 25 évvel ezelőtt, a „75. születésnapon“, amikor az első közösségi alapítványok megjelentek az észak-amerikai kontinensen kívül, azt tűzték ki a mozgalom egyik céljául, hogy nekik is támogatást nyújtsanak. 2014-ben a működő 1,800 közösségi alapítvány több mint fele az USA határain túl található.

A következő 25 évben Joseph azt szeretné látni, hogy a közösségi alapítványok nem maradnak egyszerű támogatásosztó szervezetek, hanem olyan közösségi vállalkozássá fejlődnek, amelyek a pénzügyi támogatáson túl mozgósítják a rendelkezésükre álló társadalmi, intellektuális, morális tőkét, valamint jó hírűket céljaik elérése érdekében. A cél pedig nem lehet kevesebb, minthogy visszaadni a reményt azoknak az embereknek, akik elvesztették hitüket, hogy részt vehetnek életük és közösségük fontos ügyeinek fomálásában.

Habár a konferencián rengeteg szó esik arról, hogy mit lehet tenni a pénzügyi támogatáson túl, senki nem forszírozza, hogy a közösségi alapítványoknak saját programokat kellene indítani és működtetni.

Az európai közösségi alapítványok jelen lévő képviselői között is nagy sikert aratott a beszéd és élénken értelmeztük saját kontextusunkra. Egyetértettünk abban, hogy Európában a pénzügyi támogatás mellett mindig is erőteljesen jelen volt az „egyéb“ támogatás is – többek között azért, mert ezzel próbáljuk kiegészíteni a támogatásra rendelkezésre álló viszonylag kevés pénzt. Feldatunk, hogy ezt még sokkal jobban tegyük! Abban viszont egy kicsit megosztottak voltunk, hogy a közösségi alapítványok a támogatásosztás mellett milyen mértékben foglalkozzanak saját programjaik végrehajtásával.

Scsaurszki Tamás

<< Vissza

KÖZÖSALAPON

Elérhetőségeink:
1053 Budapest, Szép utca 3.
kozosalapon@kozosalapon.hu
0670-398-4517
facebook.com/kozosalapon

A KözösALAPON program a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány programja. Alapítványunk részt vesz a MagNet Bank segítő bankkártya programjában. Bankszámlaszámunk: 16200106-11617026