A közösségi alapítványokért.

Tudunk újat mutatni Amerikának

A konferencia zárónapján az USA-n kívüli közösségi alapítványok mutatkoztak be. Mit is adhatnak ők az anyaországnak? Clevelandi beszámolónk utolsó epizódjából ez is kiderül.

Szerda reggel egy-egy brazil, kanadai, kenyai, lett és szlovák közösségi alapítvány mutatkozott be 5-5 percben az amerikai közösségi alapítványok mintegy 1400 képviselőjének. A külföldiek egyik közös pontja, hogy amerikai viszonylatban kevés pénzt osztanak, miközben nagyon sokrétű szakmai támogatással segítik a finanszírozott szervezeteket. Mintha a nem amerikai közösségi alapítványok munkája közelebb állna a konferencia fő szónokai által kívánatosnak vélthez

Az amerikai közönség többször tapssal szakította félbe a prezentációkat. Az ováció utáni felszólalásokból kiderült, hogy a régi, nagy alaptőkével rendelkező amerikai alapítványoknak azért tetszettek a küldöldiek, mert a „hőskorszakukra“, a „gyökereikre“ emlékeztetik őket, miközben napi szinten túl bürokratikusnak érzik magukat. A kicsi, új közösségi alapítványok nem győzték hangsúlyozni, hogy a küldöldiek sokkal jobban hasonlítanak ahhoz, ahogy ők működnek, mint a régi, nagy amerikai közösségi alapítványok: úgy érzik, hogy egy közösségi alapítvány legfontosabb feladata az emberekkel való kapcsolat és a köztük lévő bizalom erősítése – s ehhez nem kell több évtizedes, milliárdos alaptőkével rendelkező alapítványnak lenni.

Az „új“ alapítványok véleménye azért is érdekes, mert a mozgalom alapjában véve fiatal, hiszen a több mint 1800 működő közösségi alapítvány 75 százalékát 1989 után alapították.

A konferencia amerikai résztvevői közül számosan javasolták, hogy legyenek a világ különböző földrészein működő közösségi alapítványok közötti hosszú távú együttműködések, csereprogramok, tanulmányút-sorozatok. Ilyenek voltak már a 2000-es évek elején, de 6-8 éve – főleg támogatók hiányában – abbamaradtak.

Amennyiben ismét indulnak ilyen nemzetközi programok, a KözösALAPON program mindent meg fog tenni, hogy a már létező és a jövőben induló hazai közösségi alapítványok be tudjanak kapcsolódni ezekbe.

Beszámolónk első részét itt, a másodikat itt találja.

Scsaurszki Tamás

<< Vissza

KÖZÖSALAPON

Elérhetőségeink:
1053 Budapest, Szép utca 3.
kozosalapon@kozosalapon.hu
0670-398-4517
facebook.com/kozosalapon

A KözösALAPON program a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány programja. Alapítványunk részt vesz a MagNet Bank segítő bankkártya programjában. Bankszámlaszámunk: 16200106-11617026