A közösségi alapítványokért.

Tehetünk az apátia ellen

Az elmúlt két és fél évben támogatta a KözösALAPON programot a Norvég Civil Támogatási Alap. Honnan hová jutottunk ennyi idő alatt? Most videók következnek munkánk társadalmi környezetéről, programunk fejlődéséről és partnereinkről.

A KözösALAPON programot 2014. októberétől támogatta a Norvég Civil Támogatási Alap; 2016 tavaszán a támogatási periódus végére értünk, és szükségét érezzük, hogy a támogatónkon túl a közösségi alapítványok iránt érdeklődő szélesebb nyilvánosságnak is számot adjunk arról, hová jutottunk, hol tartanak manapság a közösségi alapítványok Magyarországon. Most ötrészes beszámolósorozatba kezdünk - videók, hanganyagok és írások következnek.

Beszámolónk első részében Teret nyitunk című tavaszi konferenciánkon elhangzott előadások segítségével vázoljuk, milyen társadalmi közegben épül a közösségi alapítványok immár országos mozgalma; kiderülnek terveink és bemutatjuk szövetségeseinket is.

                                                                   A Teret nyitunk című konferencia közönsége

Az itt látható első videón elsőként Péterfi Ferenc közösségfejlesztő, a Közösségfejlesztők Egyesületének tagja, a Civil Rádiózásért Alapítvány alapító elnöke beszél a közbizalom fogalmáról és helyzetéről. Miért alacsony a közbizalom hazánkban? Kiben bízunk egyre jobban, kiben pedig egyre kevésbé? Képes-e a civil társadalom ezen változtatni? Kik lehetnek ebben a szövetségesei? A válaszok az első videó 11:50 – 32:30 perce között hangoznak el.

dr. Kocsis János Balázs egyetemi docens, a BME Társadalmi és Térbeli Kutatások Központja munkatársa, a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke ezek után arról beszélt, hogy a lokális erőfeszítések sorsát alapvetően határozzák meg a helyi közösség sokszor láthatatlan, hosszú idő alatt kialakult jellegzetességei, a lakosság és közösség attitűdjei, a helyi információs és döntéshozatali struktúrák láthatatlan szövedéke. Ezek működéséről – példákkal gazdagon illusztrálva – szólt az előadó, hangsúlyt fektetve a lakosság bevonásának lehetséges formáira. Az előadás 34:50 és 55:00 perc között nézhető meg.

Fél évtized – egészen új környezetben; változások a civil szektorban 2010-2015 – ez volt a címe Sebestény István statisztikus, nonprofit kutató, a Civitalis Egyesület elnöke előadásának. Miként változott a civil szektor helyzete, funkciója, jogi környezete a nemzeti együttműködés rendszerében? Milyen tendenciák rajzolódnak ki a statisztikai adatokból az elmúlt fél évtizedben? Az erről szóló előadást 56:20 és 1:19:10 között nézheti meg.

Közösségi kapcsolatok, közélet és társadalmi szolidaritás – erről beszélt a konferencián Prof. Dr. Utasi Ágnes szociológus, az MTA doktora, egyetemi magántanár, aki az MTA PTI és Szegedi Tudományegyetem 2009-2013 között készült empirikus kutatása nyomán arra a kérdésre keresett választ, hogy milyen mértékű a társadalomban az atomizálódás, mi a közösség kritériuma, és a közösségi kapcsolatok igényének általánossá válása hozzásegíthet-e a demokratikus közélet fellendüléséhez. Az előadó bemutatta, hogy a fogyasztói társadalom működésével miként rombolja a kapcsolatokat és közösségeket, milyen esély kínálkozik azok építésére. Dr. Utasi Ágnes előadását 1:20:50 és 1:45:30 között nézheti meg, ezután az előadók kérdésekre válaszolnak.

A 2. videó első részén, amely szintén itt található, Boris Strečanský 30 perces előadását nézheti meg. Boris elsősorban a közösségi alapítványok régiós és szlovákiai szerepét mutatta be az elmúlt 15 évben; elmondta, miben hoztak újat, mivel járultak hozzá a helyi társadalom fejlődéséhez. Ezután az Európai Közösségi Alapítványi Kezdeményezésről és a közösségi alapítványok nemzetközi összefogásának eredményeiről szólt.

A 2. rész 2. videójának első 18 percében a KözösALAPON projektvezetője, Scsaurszki Tamás beszél; Tamás arról szólt, hogy miért jelentek meg a közösségi alapítványok jelentős késéssel Magyarországon, majd bemutatta a Ferencvárosi Közösségi Alapítványt, mint a közösségi alapítványi koncepció hazai sikertörténetét, végül a KözösALAPON program céljait és eddigi eredményeit részletezte. A beszédet később részletesen bemutatjuk, ami persze nem jelenti azt, hogy most nem érdemes megnézni.

Ugyanennek a videónak a 20. percétől a közösségi alapítványt építő szervezőcsoportok és a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány képviselőjének pódiumbeszélgetése látható, amelyből kiderül, mennyire sokszínű, eltökélt és vonzó a KözösALAPON programban részt vevők köre.

<< Vissza

KÖZÖSALAPON

Elérhetőségeink:
1053 Budapest, Szép utca 3.
kozosalapon@kozosalapon.hu
0670-398-4517
facebook.com/kozosalapon

A KözösALAPON program a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány programja. Alapítványunk részt vesz a MagNet Bank segítő bankkártya programjában. Bankszámlaszámunk: 16200106-11617026