A közösségi alapítványokért.

Cselekedjünk bátran! - Indul az ősz

A civil szervezetek működésének szűkülő tere globális jelenség. Mit tesznek, mit tehetünk ellene? Egy nemrégiben megjelent kiadvány ajánlásával kezdjük az őszi szezont.

A civil szervezetek működésének szűkülő tere nemcsak Magyarországon figyelhető meg, hanem globális jelenség. Az okok egészen különbözőek lehetnek ( pl. a terrorizmus elleni harc, a kormány számára kellemetlen vélemények háttérbe szorítása, a csökkenő állami források pótlása magánpénzekkel), az eszközök is sokszínűek (új, szigorúbb törvények, civil szervezeteket támadó kormánypropaganda, nyilvános megfélemlítés, megbélyegzés, bírósági perek stb.), de az eredmény hasonló: a világ jelentős részén érzik úgy a civil szervezetek, hogy sokkal nehezebb munkájukat végezni, mint akár 10 évvel ezelőtt.

Mit tesznek, tehetnek a civil szervezeteket támogató alapítványok, hogy megértsék ezt az összetett trendet és megtalálják rá a megfelelő válaszokat?

Az Európai Alapítványi Központ (European Foundation Centre, EFC), az európai alapítványokat tömörítő szervezet, májusban megjelent kiadványában (The shrinking space for civil society. Philanthropic perspectives from across the globe) arra vállalkozott, hogy közkinccsé tegye néhány tagjának véleményét, gondolatait és előrejelzéseit.

Ewa Kulik-Bielinska, a lengyel Fundacja im. Stefana Batorego (Báthory István Alapítvány) igazgatója, az előszóban arra hívja fel a figyelmet, hogy míg számos okunk van az aggodalomra, a jelenségért „... nemcsak a kormányokat kell hibáztatni. Különösöen az európai civil szervezetek és az alapítványok körében megfigyelhető öncenzúra és a bátorság hiánya azt a a gondolatot erősíti, hogy nem tehetnek semmit. Miközben dehogynem! A nemcselekvéssel önmagunk szűkítjük a terünket, és okozunk komoly károkat a civil szektor tevékenységének és önbizalmának.”

 

A 15 írás mindegyike jól demonstrálja a fentieket: a nehezebb körülmények nem jelentik azt, hogy ne lenne lehetőség a fejlődésre, a továbblépésre. Melyek ezek? Csak néhányat említünk: új adományozók megjelenése, akiknek segítségre van szükségük, hogy pénzük, tudásuk elérje a kívánt eredményeket; az üzleti szektorral való erősődő együttműködés, hiszen ahol a civil szervezeteket vegzálják és az emberi jogokat nyirbálják, ott előbb-utóbb a vállalatokat is hátrányos megkülönböztetés fogja érni. De még politikusokkal és kormányokkal is lehet együttműködni azokban az országokban, ahol felismerték, hogy a társadalmi egyenlőtlenség vagy éppen az éghajlatváltozás olyan ügy, amit csak széles társadalmi összefogással lehet orvosolni.

A kiadványban további hasznos tapasztalatok és gondolatok találhatóak, amelyeket melegen ajánlunk a táma iránt érdeklődőknek.

Merítsen ötletet és bátorságot a kiadványból, mi is ezt tesszük!

 

<< Vissza

KÖZÖSALAPON

Elérhetőségeink:
1053 Budapest, Szép utca 3.
kozosalapon@kozosalapon.hu
0670-398-4517
facebook.com/kozosalapon

A KözösALAPON program a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány programja. Alapítványunk részt vesz a MagNet Bank segítő bankkártya programjában. Bankszámlaszámunk: 16200106-11617026