A közösségi alapítványokért.

Idén erősödik a bizalmi adományozás

Ezzel a meglepő prognózissal állt elő az egyesült államokbeli Council on Foundations (Alapítványi Tanács) tavaly év végén. A 2017 meghatározó trendjeit bemutató írásban egyéb elgondolkodtató előrejelzések is vannak, s nem csak az USA-ban működő alapítványok számára. A KözösALAPON programban azon leszünk, hogy a hazai közösségi alapítványok is kamatoztatni tudják e fontos véleményformáló szervezet gondolatait.

A Council on Foundations az amerikai alapítványokat, így a közösségi alapítványokat is tömörítő szervezet, amely a terület legnagyobb hatású véleményformáló szervezete. Habár az USA messze van Magyarországtól, véleményünk szerint a hazai támogatásosztó és közösségi alapítványoknak is érdemes elgondolkodni a Council on Foundations előrejelzésén. A KözösALAPON programban azon leszünk, hogy a magyar közösségi alapítványok közösségeikért végzett munkájukban hasznosítani tudják a prognózisban leírt gondolatokat.

Tehát a 2017-es (intézményi) adományozást a következő trendek fogják jellemezni, meghatározni, befolyásolni.

  1. Csökkennek a civil szervezeteknek jutó pénzek: egyrészt Trump megválasztott elnök többször utalt arra, hogy csökkenteni fogja a kormányzat ilyen irányú kiadásait, másrészt pedig az alapítványok alaptőkéjük jövedelmezőségének visszaesésére számítanak. Ezért a civil szervezeteknek csökkenő bevételekre kell felkészülniük.

  2. A szabadfelhasználású támogatások emelkednek: a mai kiszámíthatatlan világ, amely veszélyeket és lehetőségeket egyaránt kínál, nehézzé teszi a hosszú távú tervezést, inkább az átgondolt azonnali reakció kecsegtet sikerrel. Ezért számos adományosztó alapítvány az eddigieknél is nagyobb szabadságot ad az általuk támogatott szervezeteknek adományaik felhasználásához.

  3. Alapítványok mint tudásközpontok: az átláthatóság és az elszámoltathatóság biztosítása mellett az alapítványoknál felhalmozott tudás megosztása is kiemelt kommunikációs cél lesz. A támogatott szervezetekkel való munka eredményeinek és tapasztalatainak a a társadalommal való megosztása legalább annyira fontos erőforrássá válik, mint a kiosztott pénzügyi támogatások.

  4. Adóreform a küszöbön: a Republikánus Párt 2010 előtt óta erre készül. A megválasztott alelnök is legfontosabb teendő közé sorolta az adóreformot. Alapvető feladat lesz a törvénykezés követése és annak biztosítása, hogy az alapítványok és az adományozás általában támogató adókörnyezetben működhessen.

  5. Az adományozás jelentősége nő: az elnökválasztás óta az alapítványok, mint intézményesült adományozók újra és újra kifejezték a számukra fontos értékek védelmének fontosságát, de azt is, hogy szeretnék a megosztott nemzetet egyesíteni a zavaros és veszekedő választás után. Azok az alapítványok, amelyek képesek lesznek e kettős feladatot jól végezni, különleges lehetőséget kapnak, hogy érdemi párbeszédet generáljanak a társadalomban. Ha ez sikerül, akkor növekedni fog az alapítványok munkájának társadalmi értéke, s ennek következtében társadalmi szerepük és rangjuk is emelkedni fog.

 (A teljes írás itt olvasható.)

<< Vissza

KÖZÖSALAPON

Elérhetőségeink:
1053 Budapest, Szép utca 3.
kozosalapon@kozosalapon.hu
0670-398-4517
facebook.com/kozosalapon

A KözösALAPON program a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány programja. Alapítványunk részt vesz a MagNet Bank segítő bankkártya programjában. Bankszámlaszámunk: 16200106-11617026