A közösségi alapítványokért.

Beindultak a cselekvés intézményei - ünnepeltünk

A KözösALAPON program az elmúlt négy évben olyan helyi intézményeket épített, amelyek elhitetik az emberekkel, hogy képesek beleszólni saját sorsuk alakításába, és aktív cselekvéssé formálják a lokálpatriotizmust. Bemutatkozott három új és egy régi közösségi alapítvány, és kiderült: 2017 a közösségi alapítványok éve lesz.

Pénteken volt a közösségi alapítványok nagy napja, ahol a KözösALAPON program elmúlt négy éves munkájának eredményét mutattuk be és ünnepeltük meg. Volt mire koccintani: három új közösségi alapítvány alakult - Dunakanyarban, Miskolcon és Pécsett – a már öt éve működő Ferencvárosi Közösségi Alapítvány mellett.

Előhozzák a kreativitást

A közösségi alapítvány azt kezeli, amit más alapítványok nem: ez pedig a kreativitás. A koncepció előhozza a kreativitást a közösségből; ezen túl a támogatási formák, valamint a támogatók tájékoztatásának és bevonásának módja is újszerű – mondta Csepregi Tamás, a Dunakanyar Szolgálat Közösségi Alapítvány alapítója. Régóta karolunk fel helyi ügyeket, de a támogatási politikát európai színvonalúvá szerettük volna tenni; így találtunk rá a KözösALAPON programra, és az elmúlt két évben nagyon sokat tanultunk egymástól – emlékezett Csepregi Tamás.

Hiszek a közösségi alapítványi koncepcióban, amelyről Miskolcon mi tudunk a legtöbbet; önmagában rendkívüli élmény, hogy ezt mi valósíthatjuk meg a városban – kezdte személyes hangú beszámolóját Képes Norbert, a Térerő Közösségi Alapítvány Városunkért kuratóriumának elnöke. Nincsenek nagy álmaink arról, hogy a városban mindenki meg fog változni, de tavalyi működésünk során közös terekben több alkalommal összehoztunk embereket, akik miskolci ügyekért képesek voltak esetleges nézetkülönbségeik ellenére közösen tenni. A Térerő ezt a szerepet szeretné betölteni a városban – minél többször, minél rendszeresebben – mondta.

Pécs pozitív képpel él az országban: jó hangulatú, élhető, kulturálisan jelentős városnak gondolják. Belülről ez nem így néz ki: leszakadó, fogyó, perspektívátlan városról van szó – jellemezte saját működési területét a Pécsi Közösségi Alapítvány kuratóriumának elnöke, Peták Péter. Az érezhetően rossz hangulatú városban különböző hátterű, egymást sokszor nem ismerő szereplőket hozott össze a városért való aggodalom; ők vágtak bele a közösségialapítvány-építés távlatos munkájába. A perspektívátlanság lefelé húzó erő - ezen változtatnánk: kapcsolatokat szeretnénk építeni a különböző helyi társadalmi csoportok között, szeretnénk a pécsiek cselekvő erejét becsatornázni – mondta. Nagyon fontos számomra a magánfinanszírozás megjelenése a közösségi kezdeményezések támogatásában; hatalmas hozzáadott értéket jelent, ha pécsi kezdeményezések pécsiek pénzéből valósulhatnak meg – tette hozzá Peták Péter.

Öt éve sokan mondták Ferencvárosban, hogy a közösségi alapítványi koncepció nagyon jó, de itt és most nem lehet megvalósítani; ötéves a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány, dinamikusan erősödik, egyre több helyi civil kezdeményezést támogat – mondta Barna Era, az alapítvány kurátora és igazgatója. Mi már más kihívásokkal találkozunk, mint a frissen alakult szervezetek: számunkra most a legjobb támogatandó projektek megtalálása, a velük való bizalmi viszony kialakítása jelenti a legnagyobb nehézséget – vázolta a fejlődés egyik lehetséges útját. A három új közösségi alapítvány inspiráló versenyhelyzetet teremthet, egyúttal együttesen erősíthető a közösségi alapítványok ismertsége, a velük szembeni bizalom, ami minden szereplő érdeke – mondta.

                                                                         Tortáztunk, pezsgőztünk, volt miért

Kultúraváltás kezdődik

A közösségi alapítványok akkor lesznek életképesek, szépek és igazából magyarok, ha őket magyar adományozók támogatják; olyan emberek, akik a korszellemmel szembemenve nem rövid távú ügyeket támogatnak az azonnali siker reményében, hanem meglátják a koncepció társadalomformáló lehetőségét, és hajlandóak az ügyet támogatni annak érdekében, hogy minél több közösségben, az egész országban változást hozzanak a közösségi alapítványok – harangozta be Scsaurszki Tamás, a KözösALAPON projektvezetője egyik jelentős támogatónkat, Miszori Istvánt.

Olyan világban élünk, amiben minden, amit fogyasztunk, ami körülöttünk van távoli gyárakban készül. Eközben az állam – jól, rosszul, de - gondoskodik rólunk, olyan ügyek vesznek körül minket, amelyekbe nem nagyon tudunk beleszólni. Ebben a környezetben számomra rendkívül fontos és támogatandó a gondolat, hogy életünket mi magunk is befolyásolni tudjuk, közösségi ügyeinkhez hozzá tudunk szólni, és számíthatunk egymás segítségére. Ez most mindennél időszerűbb, nemcsak Magyarországon – vélte Miszori István.

A KözösALAPON program az elmúlt négy évben olyan helyi intézményeket akart építeni, amelyek elhitetik az emberekkel, hogy képesek beleszólni saját sorsuk alakításába, amelyek aktív cselekvéssé formálják a lokálpatriotizmust, amelynek értelme és látszatja egyaránt van. Sikereinket egy csapat érte el, amelybe beletartozik a helyi aktivistától a külföldi adományozó képviselőjéig számos partnerünk. A KözösALAPON program így arról szól, hogy ha sokan összefogunk, képesek vagyunk jobb, szebb, másik Magyarországot létrehozni – mondta Scsaurszki Tamás.

<< Vissza

KÖZÖSALAPON

Elérhetőségeink:
1053 Budapest, Szép utca 3.
kozosalapon@kozosalapon.hu
0670-398-4517
facebook.com/kozosalapon

A KözösALAPON program a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány programja. Alapítványunk részt vesz a MagNet Bank segítő bankkártya programjában. Bankszámlaszámunk: 16200106-11617026