A közösségi alapítványokért.

Érzékenyek a német közösségi alapítványok

Erős, tapintható társadalmi vízió vezeti az általunk meglátogatott német közösségi alapítványokat.

Röviden a tények: a KözösALAPON csapata az ECFI (European Community Foundation Initiative) támogatásával németországi tanulmányúton járt. Megnéztünk három közösségi alapítványt (Halle: volt keletnémet vegyipari központ; Neukölln: hatalmas és problémásnak mondott berlini kerület; Eberswalde: egykori iparváros, éledező rozsdaövezet) és a német közösségi alapítványok ernyőszervezetét, az IBS-t (Initiative Bürgerstiftungen).

A német közösségi alapítványok számos tulajdonságukban eltérnek a magyaroktól. Még a legkisebbek is hazai mércével beláthatatlan, több tízmillió forintos alaptőkével bírnak. Az általunk meglátogatott szervezetek sokkal inkább saját programjaikat hajtják végre, mintsem másokét finanszírozzák – igaz, a mintegy 300 közösségi alapítványból álló német mozgalom rendkívül diverz, mindenféle modell megtalálható. Érdemi különbség, hogy a nemzeti együttműködés német modelljében az állam – az önkormányzattól a szövetségi kormányig – természetes partnerének tekinti a civil szektort, amellyel általában azonos célokért dolgozik, így feladatokat és pénzt is delegál számára. A közösségi alapítványok jellemzően társadalmi integrációs projekteket visznek, az utóbbi években például a menekültek beilleszkedésén munkálkodnak szövetségi forrásokból azok, akik erre a feladatra vállalkoznak.

Fontos hasonlóság és kívánatos modell is egyben, hogy a német szervezetek minden cselekedetét „belengi” a közösségi alapítvány által betöltött hídszerep szellemisége: az általunk megismert programok helyi ügyek mentén kötötték össze a helyi társadalom különböző rétegeit, szereplőit, legyen szó a leszakadt lakótelepen szegénységben élő gyerekek kulturális fókuszú mentorálásáról, vagy a menekültekkel közösen elkészített és elfogyasztott vacsoráról.

Halle, pályaudvar, Puszta-shop

Megejtő volt mindenütt érezni, tapasztalni, hogy a közösségi alapítványt erős, tapintható társadalmi vízió vezeti, amelynek központi eleme a szolidaritás; az alapítványok munkatársai napi munkájukra társadalmi víziójuk megvalósításaként tekintenek. Halléban a volt NDK által ránk hagyott, ma is dermesztően szürke lakótelepeken felnövő gyerekeket kulturális programokkal próbálják elindítani a társadalmi mobilitás útján, Neuköllnben a később érkezők (második-harmadik generációs törökök, kelet-európai vendégmunkások, friss menekültek) megkapaszkodásáért, esélyeiért dolgoznak, míg Eberswaldéban a közösségi alapítvány programjainak deklarált célja a neofasiszta gondolatok és cselekedetek visszaszorítása (ezen munkálkodik közösen az alapítvány kuratóriumában a volt punk és a volt rendőrfőnök).

Az IBS és a KözösALAPON program közötti együttműködés következő pontjaként Axel Halling (utunk szervezője, kísérőnk, szakértőnk, a magyar nyelv kiváló művelője – köszönjük, Axel!) úszik a KözösALAPON csapatában a Ferencvárosi Közsségi Alapítvány által szervezett Swimathonon június közepén.

Mátyás, Tempelhof-reptér

<< Vissza

KÖZÖSALAPON

Elérhetőségeink:
1053 Budapest, Szép utca 3.
kozosalapon@kozosalapon.hu
0670-398-4517
facebook.com/kozosalapon

A KözösALAPON program a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány programja. Alapítványunk részt vesz a MagNet Bank segítő bankkártya programjában. Bankszámlaszámunk: 16200106-11617026